Familiale Bemiddeling

Familiale bemiddeling is een vrijwillige en vertrouwelijke aanpak waarbij conflicten binnen families, (ex-)partners,... op een respectvolle en constructieve manier worden besproken en aangepakt, met mijn hulp als neutrale bemiddelaar. De werkwijze biedt ruimte voor dialoog en wederzijds begrip, zelfs in emotioneel beladen situaties. Deze aanpak is vaak de kortste weg naar duurzame oplossingen die voor alle betrokkenen aanvaardbaar zijn.

De focus ligt op jullie noden en behoeften. In een kennismakings-/intakegesprek stemmen we de inhoud en de werkwijze op elkaar af.

Dit zal de basis vormen voor de verdere uitwerking van het traject.

Scheiden of blijven?

Het bemiddelingstraject ‘Scheiden of blijven?’ helpt koppels die twijfelen over het voortzetten van hun relatie. Vaak liggen communicatieproblemen en verstoorde dynamieken aan de basis van relatieconflicten. Dit traject biedt ruimte om die samen op een constructieve manier te verkennen.

Zeker als er kinderen zijn, is de keuze om te blijven of te scheiden extra beladen. In dit traject ga ik samen met jullie op zoek naar het antwoord dat voor jullie het meest passend is, zonder oordeel of druk.

Indien er besloten wordt om uit elkaar te gaan, dan kan de bemiddeling ook worden voortgezet om de scheiding praktisch en respectvol te regelen.

Scheiding of relatiebreuk: opmaak EOT, ouderschaps- of vermogensovereenkomst.

Binnen dit traject is het doel om jullie als ex-partners samen tot een evenwichtige en gedragen overeenkomst te brengen, waarin ieders belangen worden gehoord.

Ik kan jullie ook begeleiden bij het opmaken van een EOT (Echtscheiding door Onderlinge Toestemming), een vermogensovereenkomst en/of een ouderschapsovereenkomst, die gehomologeerd kunnen worden door de familierechtbank.

Kiezen voor bemiddeling betekent zelf de regie houden over de afspraken die jullie toekomst vormgeven, waarmee de hoge kosten en onzekerheid van een gerechtelijke procedure kunnen vermeden worden.

Erfeniskwesties

Erfenisbemiddeling is bedoeld om spanningen of conflicten rond successieplanning of de vereffening van een nalatenschap op een constructieve manier aan te pakken. Via dit traject begeleid ik erflaters en/of erfgenamen om samen tot duidelijke, gedragen afspraken te komen over erfrechtelijke thema’s die vaak emotioneel beladen zijn. Door tijdig in dialoog te gaan en tot oplossingen te komen die voor iedereen aanvaardbaar zijn, vergroot de kans op een blijvende familiale harmonie. Deze bemiddeling kan indien gewenst verlopen in samenspraak met jullie notaris of advocaat.

Overige familiale kwesties

Ik bied ook ondersteuning bij overige familiale kwesties waar spanningen of misverstanden dreigen:

  • nieuw samengestelde gezinnen
  • conflicten rond opvoeding of zorg voor ouders
  • spanningen tussen (jong)volwassen kinderen en ouders
  • moeilijkheden binnen familiebedrijven
  • levenseinde
  • samenwonen of samenleven met anderen
  • afspraken tussen partners voor ze gaan samenwonen of trouwen
  • ...

In al deze situaties help ik jullie om met elkaar in gesprek te gaan en tot gedragen, duidelijke afspraken te komen. Zo creëren we ruimte voor begrip, herstel en toekomstgerichte oplossingen.